Serbian  
   

 

 

LETNJE OLIMPIJSKE IGRE - Beijing 2008
ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE - Torino 2006

 
 
 

KOŠARKAŠKI SAVEZ SRBIJE
KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE
KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA CRNE GORE
KOŠARKAŠKI SAVEZ HRVATSKE

 
 
 

KOŠARKAŠKI KLUB Partizan

Peković

Božić

KK Partizan TAU - 07

KK Partizan-Armani Jeans

KK Partizan-KKReal Madrid


Košarkaški klub Partizan

je najuspešniji kolektiv u našoj zemlji. U svojoj bogatoj istorijij, dugoj više od šest decenija KK
Partizan je osvojio čak 30 trofeja. Crno-beli košarkaši 15 puta su bili prvaci države – 1976, 1979, 1981, 1987, 1992,
1995, 1996, 1997, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 i 2008, devet puta osvajači nacionalnog Kupa – 1979, 1989,
1992, 1994, 1995, 1999, 2000, 2002 i 2008, tri puta pobednici Kupa Radivoja Koraća – 1978, 1979, 1989, a prvaci
Jadranske lige bili su 2007 i 2008.
Najsajniji trofej u bogatoj klupskoj riznici, titulu pravak Evrope, osvojili su u Istanbulu 1992. godine.

JUG

KK Partizan -KK Real - Madrid JUG

KK Partizan je izrastao u najpoznatije košarkaško ime sa naših prostora, sa velikim ugledom u evropskim i svetskim okvirima.
Pored zapaženih rezultata i konstantnog učešća u evropskim i klupskim takmičenjim, tome je doprinela i plejada
reprezentativaca poniklih u Partizanu, koji su doneli slavu našoj košarci širom sveta, osvajajući medalje sa državnim
timom. Ni jedan evropski klub nije dao toliko igrača u najjaču ligu na svetu NBA kao beogradski crno beli, a košarkaši
koji su nosili dres Partizana uvek su bili znak prepoznavanja zemlje višestrukih evropskih i
svetskih prvaka.
Klub iz Humske je poseban i po do- slednosti u načinu i principima. Rad sa
mladim igračima i razvoj njihovog talenta je nešto što izdvaja Partizan
i čini ga prepoznatljivim na svim meridijanima.

 

Peković

Veličković


KOŠARKAŠKI KLUB Budućnost

KK Budućnost postoji od 1949. godine
U sezoni 1995/1996. Budućnost osvaja prvi trofej u Kupu Jugoslavije.
Kup Jugoslavije osvojen je i u sezoni 1997/1998, takodje u Niksiću.

Poslije osvojenih pehara u domaćem kupu, stigle su i tri uzastopne titule u Yuba ligi-prvenstvu SR Jugoslavije.
Prva u sezoni 1998/1999. u kojoj je postignut i uspjeh u Evropi. Budućnost se plasirala u polufinale Kupa Rajmunda Saporte.
Druga titula prvaka SRJ osvojena je bez poraza, i u ligi i u doigravanju, ukupno 27 pobjeda. Budućnost je u sezoni 1999/2000 prvi put učestvovala u Evroligi.
Budućnost je prvu duplu krunu osvojila u sezoni 2000/2001.

     


KOŠARKAŠKI KLUB Široki

KK Buducnost - KK Siroki 2007
KK -Siroki Team 2007
KK Siroki - KK Buducnost 2007


Hrvatski košarkaški klub “Široki” iz Širokog Brijega utemeljen je 5. travnja 1974. godine na poticaj pokojnoga profesora tjelesnog odgoja Stanka Jelčića i skupine gimnazijalaca.

Prve utakmice klub je odigrao pod imenom “Mladost” na asfaltnom igralištu izmedu znamenitih širokobrijeških zvonika i gimnazijske zgrade. Prvu utakmicu klub je odigrao sedam dana kasnije protiv “Troglava” u Livnu i ubrzo se uključio u redovito natjecanje, Drugu republičku košarkašku ligu BiH-skupina jug.

S dosta uspjeha klub je u tom stupnju natjecanja igrao sve do 1989. godine kada je postao pobjednik južne skupine Druge republičke lige BiH i izborio kvalifikacije za ulazak u Prvu republičku ligu BiH, koje su održane u Maglaju. Košarkaši “Mladosti” bili su bolji od “Radničkog” iz Goražda i “Troglava” iz Livna i postali članovi Prve republičke lige BiH u kojoj su dvije sezone igrali vrlo zapaženu ulogu.

Zbog ratnih prilika aktivnost u klubu je 1992. godine privremeno zaustavljena. No, samo dvije godine kasnije, košarka je ponovno oživjela u Širokom Brijegu. Klub je s novim imenom “Široki” krenuo u natjecanje u okviru Košarkaškog saveza Herceg-Bosne. Malo-pomalo vraćao se na nekadašnje staze uspjeha i godine 1997/98. postao prvak Herceg-Bosne, a nakon toga i osvajač prvoga doigravanja za prvaka i pobjednika Kupa BiH.

Veliki rezultati stigli su tek useljenjem kluba u novu modernu športsku dvoranu na Pecari. Klub je pod imenom “Široki Hercegtisak” postao trostruki prvak BiH i trostruki pobjednik Kupa BiH uz zapažene nastupe na međunarodnim natjecanjima, a prije svega u regionalnoj Goodyear ligi, gdje je u sezoni 2001/02. bio peti, a 2002/03. deveti.

Klub je sudjelovao i u prestižnim europskim klupskim natjecanjima, Kupu Raimonda Saporte, Kupu Radivoja Koraća , FIBA Champions kupu i FIBA Europe ligi. Sjajnom organizacijom, odličnim rezultatima i pravom športskom atmosferom u dvorani na Pecari HKK “Široki Hercegtisak” prerastao je okvire Širokog Brijega, Zapadnohercegovačke županije i Bosne i Hercegovine. Postao je jedan od najuspješnijih športskih klubova u državi i uzorni član europske košarkaške obitelji.

O HKK “Širokom Hercegtisku” govori se samo u superlativima na svim košarkaškim paralelama i meridijanima. Uz jaku seniorsku momčad klub ima i vlastiti omladinski pogon, čije sve selekcije bilježe također zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima.KOŠARKAŠKI KLUB Zagreb

Košarkaški klub Zagreb Croatia osiguranje osnovan je 1970. godine kao KK Siget. Od 1976. godine klub nastupa pod imenom OKK Novi Zagreb. Marljivim radom postupno prelazi u sve viši rang natjecanja, da bi 1989. godine izborio sudjelovanje u ligi dvanaest najboljih klubova ex-Jugoslavije, tada najjačem ligaškom natjecanju u Europi. Marljivost i radišnost postali su zaštitni znaci našega kluba. Stoga je, logično, za maskotu izabran - mrav, inače najčešći 'kućni ljubimac' u novozagrebačkim naseljima.
'Mravi iz Trnskog' od 1991. godine nose ime KK Zagreb. U Prvenstvu Hrvatske, od samoga početka, KK Zagreb ima zapaženu ulogu, odmah uz bok velikana hrvatske klupske košarke – Cibone, Zadra i Splita. Protekle sezone klub je osvojio i svoj prvi veliki trofej, Kup Krešimira Ćosića. Najbolji rezultati u Prvenstvu Hrvatske ostvareni su plasmanom na 3. mjesto 1993, 1994, 1998, 2002, 2004, 2005. i 2007. godine, te plasmanima u poluzavršnicu doigravanja 1997, 2000, te kontinuirano od 2002. do 2008. godine. U Kupu Hrvatske (danas Kup Krešimira Ćosića) klub je u devetom nastupu na završnom turniru došao do prvoga trofeja, a još tri puta, 1998, 2006. i 2007. godine igrao je u finalnim utakmicama.
U europskim kup-natjecanjima KK Zagreb sudjeluje od 1992. godine, a najveći je uspjeh vezan uz nastup u 1/4 finalu Kupa Radivoja Koraća 1993. godine, kada je zaustavljen od Barcelone. Istovjetan rezultat, plasman u 1/4 finale ostvaren je i protekle sezone u FIBA Eurokupu, u kojem su Mravi zaustavljeni od kasnijeg pobjednika, latvijskog predstavnika Baronsa iz Rige. Potpisom sponzorskog ugovora s uglednom osiguravateljskom kućom, od protekle jeseni klub nosi naziv ZAGREB CROATIA OSIGURANJE.
Politika kluba temelji se na velikoj brizi o mlađim uzrasnim kategorijama. Prosjek starosti seniorske momčadi iznosi 23,5 godina, a šest igrača do seniora je stiglo iz klupskog omladinskog pogona. U ovoj sezoni, u raznim klupskim selekcijama, nastupa preko 500 potencijalnih budućih košarkaša. Najbolji pojedinci iz tog 'mravinjaka', uskoro će krenuti stopama svojih starijih kolega.
KK Zagreb Croatia osiguranje je u hrvatskoj košarci sinonim za klub koji se oslanja na domaći igrački kadar. Selekcije svih uzrasta omladinskog pogona KK Zagreb Croatia osiguranje redovito sudjeluju na završnim državnim natjecanjima. Uz dva juniorska naslova (2003. i 2004.), titulu državnog prvaka osvajali su također mlađi kadeti (1999. i 2001.) i kadeti (2001.). U seniorskoj reprezentaciji Hrvatske, uz Antu Tomića, Jakova Vladovića i Krunoslava Simona igra i bivši zagrebaš Marko Tomas, a prethodnih godina u njoj su nastupali i bivši zagrebaši Mario Stojić, Damir Miljković, Josip Sesar, Ivan Tomas i Joško Garma. U rad B seniorske vrste povremeno se uključuju današnji igrači našega kluba - Petar Babić, Ivan Papac i Nikola Garma.

Također, izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Jasmin Repeša, svoju je trenersku karijeru počeo u našem klubu, a izbornik hrvatske reprezentacije bio je i naš dugogodišnji trener, jedan od osnivača kluba, Boško Pepsi Božić. Uz Repešu, gotovo kompletan stručni stožer reprezentativne vrste na Olimpijskim igrama u Pekingu, manji ili veći dio svoje karijere proveo je u našem klubu: pomoćni trener Dražen Anzulović, asistenti Luka Milanović i Tomislav Mijatović, te liječnik reprezentacije dr. Miroslav Smerdelj.
 
 
 
 
     
     


KOŠARKAŠKI KLUB Asesoft - Rumunija

   
KK Asesoft -Team 2007
EURO CUP 2007
       
       
 
 
  FUDBALSKI KLUB Partizan
FUDBALSKI KLUB Napredak
FUDBALSKI KLUB Sutjeska

 
  RUKOMETNI KLUB Crvena zvezda